Η ΘΡΑΚΗ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 Ο Αθλητικός Τουρισμός είναι αναμφισβήτητα ο πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας του τουρισμού στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Η Τουριστική βιομηχανία, ψάχνοντας συνεχώς νέους ορίζοντες ανάπτυξης, συνδύασε τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων για ψυχαγωγία μέσω των σπορ και ταξίδι, μαζί με τις δικές της ανάγκες επέκτασης και με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανέπτυξε και προωθεί ένα ευρύ φάσμα ψυχοκινητικής εκτόνωσης των ανθρώπων, οι οποίοι ταξιδεύουν για τον λόγο αυτό και μάλιστα συχνά με φίλους η και με τις οικογένειες τους, Ταξιδεύουν η μετακινούνται ,σε μέρη και πόλεις όπου τους δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούν με τα αγαπημένα τους αθλήματα η σπορ. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι ενήλικες, εργαζόμενοι και με τουλάχιστον μέτριες οικονομικές δυνατότητες, οι οποίοι αποτελούν τον λεγόμενο ΄΄ υγιή  τουρισμό ΄΄.  Φυσικά τα μέρη και οι πόλεις που αυτοί κατευθύνονται για τις αγαπημένες τους αθλητικές ενασχολήσεις, απολαμβάνουν όλα τα οφέλη και κέρδη, οικονομικά και κοινωνικά,  ολόκληρης της ευρείας έννοιας του τουρισμού.

Η άνθηση αυτής της τάσης, ήδη επιφέρει μεγάλους καρπούς στην Ευρώπη, αλλά και σε πολλά μέρη και στην χώρα μας. Αρκετές πόλεις και μέρη μας, έχουν αδράξει αυτήν την νέα ευκαιρία και αναπτύσσουν με γρήγορους ρυθμούς τρόπους και διοργανώσεις, προσελκύοντας χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο σαν επισκέπτες η σαν τουρίστες, με ότι κέρδος αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Αποτελεί λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για εμάς την Θράκη μας, η οποία προσφέρεται άριστα να εξελιχθεί ως πόλος έλξης αυτών των ανθρώπων, διαθέτοντας πολλά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά ώστε να γίνει κέντρο Αθλητικού Τουρισμού, όχι μόνο σε Πανελλήνιο επίπεδο αλλά και σε Βαλκανικό.

Η Θράκη, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, έχει  πλεονέκτημα και προβάδισμα έναντι όλων των γειτονικών και μη πόλεων, τα οποία με την κατάλληλη αξιοποίηση θα μπορούσαν να δώσουν μια ταχύτατη ανάπτυξη στον τομέα αυτό και να δημιουργηθούν όλες οι κατάλληλες προυποθέσεις προσέλκυσης χιλιάδων ανθρώπων σε ετήσια βάση με έναν νέο συγκεκριμένο σκοπό !

Εύκολη Οδική Πρόσβαση. Έχοντας την τύχη να αποτελεί έναν οδικό κόμβο των Βαλκανίων, προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε μια πολύ ευρεία περιοχή ανθρώπων. Η Εγνατία Οδός και ο Κάθετος Άξονας Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθιστούν την Θράκη μοναδικό σημείο εύκολης πρόσβασης από το εσωτερικό της  χώρα μας, την Τουρκία και τα Βαλκάνια. Ένα πολύτιμο στοιχείο που δημιουργεί από μόνο του πολλές ευκαιρίες.

Αθλητικές Υποδομές. Πληθώρα Αθλητικών Εγκαταστάσεων χαρακτηρίζουν την περιοχή μας. Άλλες σε καλή κατάσταση, άλλες σε μέτρια, αλλά πολλές σε αριθμό και ποικιλία και όλες εύκολα επιδιορθώσιμες και με εξαιρετικές δυνατότητες βελτίωσης.

Οι εγκαταστάσεις μας, με τις κατάλληλες επιδιορθώσεις και βελτιώσεις, υπερκαλύπτουν τις ανάγκες πολλών πτυχών του Αθλητικού Τουρισμού.

Το ίδιο και η ύπαιθρος μας, καθώς με την ταυτόχρονη ύπαρξη βουνού, πεδιάδας και θάλασσας, προσφέρεται άριστα για την δημιουργία μεγάλης ποικιλίας αθλητικών δράσεων. Τα στοιχεία αυτά μαζί, δεν συναντώνται  σε γειτονικά μέρη, δίνοντας μας σημαντικό προβάδισμα έναντι όλων των άλλων.

Τεχνογνωσία. Διαθέτοντας η Θράκη το διαμάντι του Δ.Π.Θ. το Σ..Ε.Φ.Α.Α. ( πρώην Τ.Ε.Φ.Α.Α.), έχει την ευχέρεια να έχει στην διάθεση της όλη την επιστημονική τεχνογνωσία του αθλητισμού και των σπορ, αλλά και των αθλητικών διοργανώσεων κάθε είδους και κάθε μεγέθους.  Το Σ.Ε.Φ.Α.Α. το οποίο έμπρακτα έχει αποδείξει ότι βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της περιοχής, μπορεί να αποτελέσει την πηγή της απαραίτητης γνώσης και την αιχμή του δόρατος σε μία τέτοια προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου μας.

Εμπειρία. Ήδη εδώ και χρόνια, πολλά άτομα από την Θράκη, είτε ατομικά είτε σε επίπεδο Αθλητικών Συλλόγων, λαμβάνουν μέρος σε ανάλογες αθλητικές διοργανώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη Ευρώπη, βιώνοντας χρόνια τώρα ως επισκέπτες η τουρίστες το φαινόμενο του Αθλητικού Τουρισμού.  Ταξιδεύουν για να πάρουν μέρος σε Αγώνες Δρόμου (  πόλης, πεδιάδαςς,  βουνού ), Ποδηλασίας, Κολύμβησης, Καλαθοσφαίρισης ( παλαιμάχων ), Ποδοσφαίρου ( παλαιμάχων ), Μαραθωνίους, Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, και σε διάφορους άλλους. Όλα αυτά τα άτομα, ως χρόνιοι χρήστες του προιόντος του Αθλητικού Τουρισμού, διαθέτουν πλέον όλη την απαραίτητη εμπειρία της εσωτερικής λειτουργίας του τομέα αυτού και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμη πηγή γνώσης για την ανάπτυξη του στην περιοχή μας, αλλά και ταυτόχρονα έχοντας δημιουργήσει με τα χρόνια ποικίλες διασυνδέσεις με ανθρώπους, μέρη, πόλεις, χώρες και διοργανώσεις, θα αποτελούσαν έναν μεγάλο σύνδεσμο επικοινωνίας και διασύνδεσης της κάθε προσπάθειας μας εδώ με πολλές περιοχές ανθρώπων, στον Ελληνικό χώρο και στον Βαλκανικό.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, προσδίδουν μία μοναδική δυνατότητα στην περιοχή μας να δημιουργήσει μία νέα κατεύθυνση αναβάθμιση της και αξιοποιώντας την να βρει έναν ολοκαίνουργιο τρόπο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της.                                      Τα χαρακτηριστικά της Θράκης για την αξιοποίηση του τομέα του Αθλητικού Τουρισμού είναι μοναδικά, εύκολα αξιοποιήσιμα, παρέχονται με ευκολία από την σημερινή διαμόρφωση της περιοχής μας και αντίστοιχα μας προσφέρουν απλόχερα την ευκαιρία της ανάπτυξης του τόπου μας, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, δίνοντας μας μία νέα σύγχρονη δυνατότητα,, έξω από οτιδήποτε άλλο που έχει πλέον κορεσθεί.

 

ΠΟΛΥΤΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ    Κ.Φ.Α.

                                                    Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ

                                                    ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑ