Η Μαρία Πολύζου έτρεξε το COUPLES THRACE RUN, μαζί με τον τυφλό Χρήστο Ζώτο
Η ζωή γίνεται ακόμα πιο ωραία όταν βρίσκεις τον τρόπο να ανοίγεις δρόμους! Και το τρέξιμο που τόσο αγαπάω, αποκτά για μένα και την ομάδα μου περισσότερο νόημα όταν συνδυάζεται με αυτό που λέμε προσφορά! Καλά είναι τα ρεκόρ, όλοι τα θέλουμε, αλλά πιστέψτε με τα μεγαλύτερα ρεκόρ είναι αυτά που σημειώνουμε προσφέροντας στον συνάνθρωπο!
Όχι μόνο σήμερα αλλά εδώ και καιρό έχουμε την τιμή να τρέχει με την ομάδα μας ο τυφλός μαραθωνοδρόμος Χρήστος Ζώτος. Σήμερα λοιπόν είχα τη χαρά και την ευτυχία να τρέξω μαζί με τον Χρήστο! Μου έκανε την τιμή να είμαι ο οδηγός του και μαζί να αγωνιστούμε και να τερματίσουμε στον αγώνα Couples Thrace Run που διοργάνωσε ο σύλλογος Δρομέας Θράκης και να διανύσουμε σε μια ώρα 9.320 μέτρα !
Πρόκειται για ένα σπουδαίο δρομέα που όλη η ομάδα μας, η Marathon Team Greece, έχει αγκαλιάσει! Όλοι οι δρομείς μας τρέχουν με το Χρήστο τα τελευταία χρόνια σε προπονήσεις και αγώνες, μοιράζονται μαζί του χιλιόμετρα με κάθε ευκαιρία! Και τελικά αυτός που προσφέρει περισσότερο από όλους είναι ο Χρήστος Ζώτος, αυτός ο καταπληκτικός άνθρωπος γιατί μας χαρίζει λίγο από τη λάμψη του!
Ο Χρήστος μας αποδεικνύει έμπρακτα και εκκωφαντικά ότι πράγματι τίποτα δεν είναι αδύνατο..!
Σήμερα ήταν μια υπέροχη ημέρα για όλη την Marathon Team Greece και προσωπικά για μένα. Συγχαρητήρια σε όλους τους υπέροχους δρομεις μου !
Σύγχαρητηρια στην διοργάνωση και στον κ Κώστα Πατερόπουλο
Η Μαρία Πολύζου δεν είναι μια απλή συμμετοχή στο COUPLES THRACE RUN. Είναι η κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ γυναικών στον Μαραθώνιο, πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης, σήμερα διευθύντρια του Μουσείου μαραθωνίου δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού αθλητισμού.
Στην προσωπική της σελίδα προβάλει τον αγώνα μας στην μεγαλύτερη ίσως δρομική ομάδα της Ελλάδας, της οποίας είναι ιδρυτής, της MARATHON TEAM GREECE by Maria Polyzou.
Ποια είναι η Μαρία Πολύζου:
Η Μαρία Πολύζου (γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968), είναι πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής , πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης, σήμερα διευθύντρια του Μουσείου μαραθωνίου δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού αθλητισμού. Σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ κι ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από το γυμνάσιο μετά από παρότρυνση του γυμναστή του σχολείου[1].
Ήταν η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες[1][2] και η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες, κατέχει μέχρι σήμερα (2010) το πανελλήνιο ρεκόρ στο Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή[3] και το πανελλήνιο ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου. Ήταν αθλήτρια αρχικά του Έσπερου Πατρών και αργότερα του Πανελληνίου[1].
Το 1990 έγιναν οι πρώτοι Βαλκανικοί αγώνες γυναικών στην Κωνσταντινούπολη οπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο[1], η Πολύζου είχε προκριθεί στα 1,500 μ. όπου τερμάτισε 5η. Συμμετείχε και στον μαραθώνιο παρόλο που δεν είχε προκριθεί και τερμάτισε πρώτη με 2 ώρες και 50 λεπτά και νέο βαλκανικό ρεκόρ. Συμμετείχε στους βαλκανικούς αγώνες του 1994, και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου στην Ισπανία το 1993 και στην Ελλάδα το 1995[1].
Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα ενώ αρχικά είχε προκριθεί με πανελλήνιο ρεκόρ η ομοσπονδία την απέκλεισε αρχικά από τους αγώνες , έπειτα από διαμαρτυρίες και δημοσιοποίηση του γεγονότος πήρε μέρος πληρώνοντας όλα τα έξοδα μόνη της. Το 1996 στον Μαραθώνιο του Τορίνο είχε τερματίσει 2η με νέο πανελλήνιο ρεκόρ και επίδοση 2.33.43[4]. Το 1997 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο διατηρείται έως σήμερα. Στην Βουδαπέστη στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1998 σημείωσε ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου με χρόνο 2:33:40 το οποίο και αυτό διατηρείται έως σήμερα[5].
Ποιός είναι ο Χρήστος Ζώτος:
Ως αθλητής με αναπηρία (τυφλός), γυμνάζομαι πολλές φορές στα βοηθητικά γήπεδα του Ολυμπιακού σταδίου (Ο.Α.Κ.Α).Εκεί γνώρισα την Μαρία Πολύζου.
Μετά από ώριμη σκέψη και με μεγάλη επιφυλακτικότητα, φοβούμενος την απόρριψη, (πως μπορεί ένας αθλητής με αναπηρία, να βρει στήριξη από μια αθλήτρια του δικού της βεληνεκούς;), αποφάσισα να ζητήσω την βοήθειά της. Η Μαρία άμεσα ανταποκρίθηκε στην πρότασή μου, και αρχές του Ιουλίου του 2012 ξεκίνησα να κάνω το προπονητικό πρόγραμμα, που η Μαρία είχε διαμορφώσει, βάσει των αθλητικών μου επιδόσεων, με στόχο ένα καλό χρόνο στον κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας. Η Μαρία με την ευγένεια της ψυχής της, πολύ γρήγορα διέλυσε τα σύννεφα των αρχικών μου αμφιβολιών.
Το άγρυπνο βλέμμα της εμπειρίας ήταν πάντα παρών, να δίνει οποιαδήποτε συμβουλή, να εξηγεί κάθε μου απορία σχετικά με το τρέξιμο, και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν. Πάντα όμως επιβράβευε τις προσπάθειές μου και κάθε φορά που έβλεπε την βελτίωση μου, απορούσε, και μου έλεγε, πως ακόμη δεν έχω καταφέρει να κάνω έναν καλό χρόνο στον μαραθώνιο. Θα τα πας πολύ καλά μου έλεγε, πολύ καλύτερα απ’ ότι νομίζεις. Μπορείς!
Το αποτέλεσμα των προπονήσεων φάνηκε πολύ γρήγορα, ποιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμουν. Στις 11 Νοεμβρίου το 2012. Δυστυχώς όμως, όχι στον μαραθώνιο, αλλά στα 10km διότι ένα oικογενειακό πρόβλημα με ανάγκασε να μείνω πάνω από ένα μήνα εκτός προπονήσεων, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τροποποιήσουμε τα αγωνιστικά μας πλάνα. Μετά από 6 χρόνια, (το 2006 είχα κάνει στην ίδια διαδρομή των 10Km “47.24”, και τις επόμενες χρονιές δεν μπορούσα να κατέβω κάτω από τα 50 λεπτά), κατάφερα να τερματίσω με χρόνο «48.12».
Σίγουρα αυτό το οφείλω καθαρά και μόνο στην Μαρία Πολύζου !!! Το ευχαριστώ μου είναι πολύ μικρό, μπροστά στο τεράστιο έργο που επιτελεί!!! Η αγωνιστική μου βελτίωση οφείλεται στο ότι πίστεψε στις αθλητικές μου δυνατότητες, και στην εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό μου. Η καθαρή συνείδησή της, είναι ο προσανατολισμός της, σε θετικά πράγματα.
Της δίνει την δυνατότητα να διαβάζει τις σκέψεις των ανθρώπων, και να ενεργεί σύμφωνα με τα πιστεύω, και τις εμπειρίες της.. Όμως για μένα μεγάλη σπουδαιότητα έχει το γεγονός ότι, μέσα από τα ιδανικά και τις αξίες που πρεσβεύει, κατάφερε να ενισχύσει και οχυρώσει το πνεύμα της αγωνιστικής μου θέλησης.
ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΩ ΠΩΣ Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ.
Aντιθέτως, δίνοντας το παρών καθημερινά στον αθλητικό στίβο, εγείρω το ενδιαφέρον των άλλων
ανθρώπων, και πως μπορούν να ξεπερνούν τα όποια προβλήματά τους, δια μέσω του αθλητισμού.
«Η διαφορετικότητα μας ενώνει »
Ζώτος Χρήστος