ΜΑΓΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΒΑΝΤΑ «Μονοπάτι Σπηλιάς» 13 Ιουνιου.

Το τέλος των πρόσφατων, παράδοξων, υγειονομικών πρωτοκόλλων που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, κηρύχθηκε για τους φυσιολάτρες της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης με την πραγματοποίηση της 1ης πεζοπορικής διαδρομής που οργάνωσε ο Δρομέας Θράκης στον Άβαντα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στις 13 Ιουνίου, πάντα με την καθοδήγηση της δικής μας Κικής Τσακαλδήμη, πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στο μονοπάτι της σπηλιάς. Περίπου 40 πεζοπόροι τηρώντας όλα τα μέτρα για την διασφάλιση της μη εξάπλωσης του covid19, ξεκίνησαν από την πλατεία του χωριού και κατευθύνθηκαν προς την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Από εκεί ουσιαστικά μπήκαν στο βασικό μονοπάτι και βρέθηκαν κάτω από τα πλούσια φυλλώματα των δέντρων, κατευθυνόμενοι δυτικά μέχρι το ξέφωτο που αποκαλύπτει την θέα του Θρακικού πελάγους με την νήσο της Σαμοθράκης να δεσπόζει στον ορίζοντα. Λίγο πιο πάνω στην βόρεια πλευρά των βράχων φωλιάζουν δύο ζευγάρια γυπών που συχνά κάνουν αισθητή την παρουσία τους πετώντας αγέρωχα στον ουρανό. Η περιοχή αυτή δεν είναι επισκέψιμη προκειμένου να μην ενοχληθούν τα πουλιά, όμως η θέα τους ψηλά στον ουρανό είναι πάντα συναρπαστική. Αφού τραβήχτηκαν οι πατροπαράδοτες φωτογραφίες της «κορυφής» οι πεζοπόροι κατηφόρισαν προς την σπηλιά όπου βρίσκεται ένα από τα πιο απαιτητικά αναρριχητικά πεδία της περιοχής, για όσους αγαπούν την παραδοσιακή αλλά και σπορ αναρρίχηση. Εκεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Άβαντα Γιώργος Χατχηγεωργίου μίλησε στους παρευρισκόμενους για την σημασία της διάνοιξης πεζοπορικών μονοπατιών και της ανάδειξης πολιτιστικών και φυσικών μνημείων της περιοχής για την ανάπτυξη του τουρισμού και οικονομική στήριξη της περιοχής.

Το δασωμένο μονοπάτι τους οδήγησε μετά από 3 ώρες πορείας στον κεντρικό δρόμο της Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης-Αισύμης στο εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου, στον πλατανότοπο, γνωστό ως και «Κρύα Βρύση». Αφού γευτήκανε το δροσερό νερό από τη πηγή πήραν τον δρόμο της επιστροφής προς την πλατεία του χωριού, κάνοντας μια στάση για να θαυμάσουν τα ερείπιά του παλιού νερόμυλου που υποδηλώνει την παρουσία αρχαίων φυλών στην περιοχή. Τα χαμόγελα και οι εκφράσεις ενθουσιασμού δεν έλειψαν ούτε στιγμή από τα πρόσωπα των πεζοπόρων. Μικροί και μεγάλοι ανανέωσαν το ραντεβού του για την επόμενη Κυριακή 20 Ιουνιου όπου ο Δρομέας Θράκης θα διοργάνωνε απόδραση στο βουνό του Παγγαίου.

Σύμφωνα με τα λόγια της Κικής « Ο Άβαντας και οι άνθρωποί του είναι ένας ανεξάντλητος θησαυρός, δέκα λεπτά από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Τα μονοπάτια του και το πλούσιο πολιτιστικό υλικό που υπάρχει στην περιοχή από τα κάστρα και τα άλλα ερείπια ανθρώπινης παρουσίας πρόσφεραν στους φυσιολάτρες της περιοχής μια ανάσα ζωής και ελπίδας κατά την διάρκεια του εγκλεισμού. Η απαγόρευση μετακίνησής σε άλλους νομούς μας κατά την δύσκολη περσινή χρονιά μας επέτρεψε να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς του τόπου μας. Σήμερα είμαστε σε θέση να τα επισκεφτούμε και με σεβασμό και αγάπη να τα συστήσουμε και στους υπόλοιπους φίλους της ευρύτερης περιοχής».

Στο σημείο αυτό ο Δρομέας Θράκης θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον πρόεδρο της Κοινότητας Άβαντα, Γιώργο Χατζηγεωργίου, αλλά και τους φίλους-εθελοντές Μιχάλη Ζεχερλή και Αλέξανδρου Τσαλκίδη για τη πολύτιμη υποστήριξη για την διάνοιξη του μονοπατιού αλλά και την ενεργή συμμετοχή του σε όλη την διάρκεια της πεζοπορίας.

Επίσης να ευχαριστήσουμε θερμά τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του Τμήματος Ροδόπης για τη ανελλιπή υποστήριξη σε όλες τις πεζοπορίες Του Δρομέα Θράκης.

Και φυσικά ευχαριστούμε όσους τους φίλου που μας εμπιστεύονται και ζούνε μαζί μας την εμπειρία της πεζοπορίας με τον Δρομέα Θράκης.

Κατηγορίες: ΔΡΑΣΕΙΣ