Περισσότεροι από 1.500 δρομείς αναμένεται να «τρέξουν» τη διαδρομή του 4ου Διεθνή Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, την Κυριακή 12 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη.
Μυημένοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, πολίτες όλων των ηλικιών, από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό, παιδιά και Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) θα τρέξουν για τέταρτη χρονιά στα «χνάρια» της ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού, έχοντας επιλέξει μία από τις τέσσερις διαδρομές: Ημιμαραθώνιος 21.097,5 μ., Λαϊκός Αγώνας Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ., 800 μ. για παιδιά και ΑμεΑ.

«Ο αγώνας VIA EGNATIA RUN σηματοδοτεί την ανοδική πορεία που έχουμε επιλέξει στις δράσεις μας διαχρονικά. Είναι η διαδρομή που ενώνει τους πολίτες με την ιστορία και τον τόπο τους. Ως επιβράβευση της συμμετοχής στον αγώνα δίνουμε το μετάλλιο της νίκης της Σαμοθράκης, το σύμβολο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Το πρόγραμμα του VIA EGNATIA RUN περιλαμβάνει:
τον Ημιμαραθώνιο αγώνα 21.097,5 μ. με αφετηρία τα δημοτικά λουτρά στη «ΧΑΝΑ», ώρα εκκίνησης στις 10:00, και τερματισμό στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη, σε νέα διαδρομή πιστοποιημένη από τον Σύνδεσμο Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (Association of International Marathons and Distance Races – AIMS)
τον Λαϊκό αγώνα – Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. για πολίτες, σε νέα διαδρομή επίσης πιστοποιημένη από την AIMS, από το αρχαίο τμήμα της Εγνατίας Οδού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου επί της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Κήπων έως το ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 10:30
τον αγώνα 800 μ. για Άτομα με αναπηρίες, από το κτίριο της Π.Ε. Έβρου στην Καραολή & Δημητρίου 40 με τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:00
τον αγώνα 800 μ. για παιδιά, από το κτίριο της Π.Ε. Έβρου στην Καραολή & Δημητρίου 40 με τερματισμό επίσης στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, με ώρα εκκίνησης στις 12:10.

Φέτος τη διαδρομή του VIA EGNATIA RUN σηματοδοτεί η «μπλε γραμμή». Την «μπλε γραμμή» ή «γραμμή προσανατολισμού» τη συναντούμε σε πιστοποιημένους Μαραθώνιους και Ημιμαραθώνιους αγώνες, με στόχο την ασφάλεια των δρομέων, καθώς και των συνοδών αυτών. Η «μπλε γραμμή» σηματοδοτεί την τήρηση της κατεύθυνσης του αγώνα, αλλά και τον προσανατολισμό των αθλητών, από την έναρξη έως και τον τερματισμό της διαδρομής. Η εφαρμογή της «μπλε γραμμής» αποτελεί «καλή πρακτική» σε αγώνες με υψηλό επίπεδο οργάνωσης, όπως στον Μαραθώνιο και Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις και αναδεικνύει την ποιότητα ασφάλειας της διοργάνωσης, ενδυναμώνει το αγωνιστικό πνεύμα των δρομέων και την επαγγελματική επάρκεια των τεχνικών συμβούλων του αγώνα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, συμμετέχουν στον 4ο Διεθνή Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN. Στόχος της συμμετοχής είναι η ανάδειξη του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον, στέλνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών. Επίσης συμμετέχουν: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοχωρίου «Η ΣΑΝΤΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Δωρικού «ΑΚΡΙΤΕΣ ΚΟΜΝΗΝΟΙ», Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας, Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων «ΟΙ ΡΙΖΕΣ», Πολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Σύλλογος Ποντίων Φερών, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Χηλής «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν να μεταφέρουν δωρεάν τους δρομείς του Ημιμαραθωνίου και του Λαϊκού Αγώνα Δυναμικού Βαδίσματος στους χώρους εκκίνησης με λεωφορεία.
ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: Ώρα αναχώρησης λεωφορείων στις 7:45 μπροστά από τον Φάρο. Πέρας αναχώρησης 8:15.
ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ – ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ: Ώρα αναχώρησης λεωφορείων στις 8:15 από την αφετηρία των Αστικών Λεωφορείων, στον ΟΣΕ. Πέρας αναχώρησης 8:45.

Οι δρομείς που θα μετακινηθούν με δικό τους μεταφορικό μέσο θα πρέπει να φροντίσουν να βρίσκονται στον χώρο εκκίνησης μία ώρα πριν την καθορισμένη ώρα έναρξής του αγώνα, δηλαδή 9:00 για τον Ημιμαραθώνιο, 9:30 για τον Λαϊκό Αγώνα Δυναμικού Βαδίσματος. Για τον υπολογισμό του χρόνου μετάβασης στα σημεία εκκίνησης, οι δρομείς πρέπει να λάβουν υπόψη τυχόν καθυστερήσεις λόγω των απαραίτητων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την ασφάλεια του αγώνα.
ΑΓΩΝΑΣ 800 μέτρων για ΠΑΙΔΙΑ και ΑμεΑ: οι συμμετέχοντες προσέρχονται με ίδια μέσα.

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ